2018. február 11., vasárnap

Az olaszok már a spájzban vannak*

Az úgy volt, hogy amikor elkezdtünk volna építkezni, a szomszéd boszorkány néni nem írta alá a szükséges beleegyező nyilatkozatot, mert szerinte túl magas lesz a ház. És elfogja előle a napot.
Bezzeg amikor ők építették át a házukat panzióvá és sörözővé, az sokkal magasabb lett mint lehetett volna, és az TÉNYLEG elfogja a napot a következő udvartól.
Végül is csak kicsit csúsztunk miatta, sebaj.
 A panzió kezdetben egész jól működött, amíg a tulajdonos meg nem halt és az elején felemlített (most biztos forog, hűha!) hölgy vette át az üzemeltetést. (A stílusáról annyit, hogy ő döntötte el, hogy a betévedő vendégek milyen minőségű ágyneműt kaphatnak, tyúkokat meg úgy tartott, hogy reggel kihajtotta őket az utcára, és azok lerohanták a szomszédos kerteket. "Á, az én tyúkjaim nem olyanok!" válaszolt, mikor rákérdeztünk erre az eljárásra).
 A konyha és a söröző azonnal bezárt és a hely lassan-lassan felvette egy lecsúszott munkásszállás otthonos hangulatát. Volt olyan, hogy hajnalban a kommandósok ütöttek rajta az ukrán maffián, és egyéb vidám dolgok is történtek arrafelé.
 Ha ez nem lett volna elég, a néni is meghalt és a rokonok "távfelügyelete" alatt olyan egy-két évente valami komolyabb átalakítást végeztek. "Komoly" és "átalakítás" alatt azt értem, hogy kalapáltak, véstek és csörömpölve dobáltak le dolgokat nagy fém konténerekbe. Persze, nyilván ismerősök voltak a munkások, mert csak munkaidő után értek rá dolgozni - este 8 után, és hét végén, éjjel.
 Pár hónapja a házat megvette (a hírek szerint) egy olasz házaspár. Hogy mit terveznek, azt nem lehet tudni, de legalább ismét bontanak. Ezek legalább normál munkaidőben.
Ám hogy mit légkalapálnak hetek óta a pincében, arról fogalmam sincs. Lehet hogy alagutat ásnak? Bank nincs a közelben, se páncélterem, ez az ötletem kiesett.
Lehet, hogy minket akarnak elfoglalni? Pont a spájzba jutnának. Talán nekem is ásnom kéne, mint az Egri Csillagok***-ban, és a megfelelő pillanatban rájuk robbantani az egészet?
Mindenesetre szereztem egy dobot és némi borsót.****


* Fiatalabbak és külföldiek kedvéért: "A tizedes meg a többiek" című filmben hangzik el hasonló spájzos** mondat, csak oroszokkal. (A film arról szól, hogy a címben szereplő tizedes, kis csapatával próbálja valahogy túlélni a második világháború vége felé kialakult káoszt, valahol egy félig-meddig elhagyatott kastélyban, ahol hol oroszok, hol németek, hol nyilasok bukkannak fel, és náluk kell kimagyarázkodniuk hogy miért is vannak ott és mit csinálnak tulajdonképpen. És főleg: miért nem harcolnak és miért nem velük.)

** Nem tudom, de a "spejz" szó hallatán mindig valami kellemes borzongás fog el. Na jó, ez egyáltalán nem tartozik ide, de akkor is.

*** Eger ostrománál a törökök próbálkoztak hasonlóval, több-kevesebb sikerrel

**** Ha leteszel egy dobot és rászórsz egy marék borsót, jelzi ha a közelben döngetik a földet - csákányoznak, nagyobb sereg közeleg, Hannibál jön az elefántjaival, Józsi bácsi részegen elesett, stb.
A dob áthelyezésével egész jól meg lehet határozni a zaj irányát. Ilyen dob van kiállítva Egerben, a katakombákban is. (Közvetlenül egy emléktábla mellett, mely szerint volt amikor a törökök robbantottak először. Nekik is lehetett egy jó napjuk, ha már az az egész ostrom annyira nem jött össze nekik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése