2018. március 19., hétfő

18.4.8

 Vannak válaszok és vannak kérdések. Akkor van baj, ha a válaszok már a kérdések előtt megvoltak, és a kérdéseket a válaszokhoz igazították.
...vagy ha a valódi kérdésekre nem kapunk válaszokat.
 Nem szeretem, ha nem lehet kérdezni. A kérdések viszik előre a világot, a megismerés vágya. Ha a válasz "mert csak", "semmi közöd hozzá" vagy simán egy pofon és ezt a kérdező elfogadja, az nem vezet sehová. A beletörődés abba, hogy megmondják mi és hogy van, és ezt szó nélkül el kell fogadni, nem lehet hosszú távon megoldás. Ha tájékoztatás és válaszok helyett csak kinyilatkoztatások vannak, az nem szabadság.

 ...akik most ezt próbálják velünk játszani, valamikor ők is voltak márciusi ifjak, de mostanra már elfelejtették. Elfelejtették, mikor csillogó szemmel épp az ellen tiltakoztak, amit most ők csinálnak.
Elveszett a tűz, elveszett az őszinteség. Van helyette önzés, lenézés. Megoldások helyett ellenség keresés, és ha nincs ellenség - mert az összes tükröt, amiben az ellenséget láthatnák, már ügyesen megvakították - akkor majd kijelölnek egyet. Volt már ilyen régebben, de mi lett a vége?
Eleinte még az volt, hogy "A Fidesznek igenis van elvi kiindulópontja… a modern XX. század végi liberalizmus". Meg ez: "A populizmus élő klasszikusai szájában a „liberális” szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson.". Most meg? "A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.". És ezt mindet ugyanaz az ember mondta. És ezt az utolsót nem Haynau. Most nem.

 Ha valaki kérdez, illik válaszolni. Persze ha a válaszok jók, a kérdező bólint és elégedetten leül. Esetleg, ha rosszindulatú volt, elszégyelli magát. HA vannak jó válaszok.
...és ha vannak jó kérdések. Mert ha a válaszadó jelöli ki a kérdezőt, ha ő határozza meg a kérdést is, arra előbb-utóbb senki sem lesz kíváncsi. Vagy eltűnik a kíváncsiság és marad helyette a lehajtott fejű szürke tömeg, vagy más válaszadó után kell nézni.
Remélem elég sokan gondolják, hogy a második a jó választás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése