2018. március 15., csütörtök

"E élete"

Mottó:
"Nem tudom miért, ma valahogy ilyen mottós napom van"

Mottó 2:
"A tudomány akkor is működik, ha nem hiszel benne"

 Az emberek jellemzően tartanak attól, amit nem ismernek. Régen a vörös hajúak boszorkányok voltak, az erdőkben démonok és manók laktak és éjszakánként szkukkubuszok és inkubuszok okoztak érdekes álmokat (és ezek közül legalább egy tényleg igaz :D), de ilyenek az elhíresült "E" számok is.
Ezek az "E-számok", ha valaki nem- (vagy rosszul-) tudná, NEM azt jelentik, hogy mérgezőek de valamiféle összeesküvés elmélet alapján mégis beleteszik az ételekbe. Ezek egyszerűen azok az adalékanyagok, amik az EU-ban engedélyezve vannak. Különben azért "E" mert Európa. (Csak menj máshová. Lehet hogy nem lesz ráírva semmire E-szám, de nem azért mert ott nincsenek benne ezek - és sokkal több minden más - a kajádban!)
Nem értem se a rettegést, se a tudatlanságot: a teljes lista fent van az Interneten, én is onnan fogok válogatni ehhez a bejegyzéshez.
…és miért nem írják rá a nevét?
Egyszerű: így könnyebben meg lehet állapítani, hogy az adott anyag miért is van ott, ahol. Másrészt soknak hosszú a neve, vagy éppen csak képlete van, és nem férne a cimkére.
A teljes adalékanyag listán sokkal több minden van, de ezeknek csak egy részét engedélyezték errefelé. (Hidd el, az EU szabályozások a világon a szigorúbbak közé tartoznak.)
 Szóval mik is ezek az adalékok? Színezékek (ahol a szám a színt is megmondja), tartósítószerek (tudod, még a szalicil is a nagyi befőttjének a tetejéről), antioxidánsok (akkor ezek egészségesek, vagy nem?), sűrítőanyagok, savanyúságot szabályzó anyagok, csomósodásgátlók (amiért nem áll össze csomóba a Vegeta), ízfokozók és antibiotikumok…
Persze van közöttük, ami allergiás reakciót okozhat, de tejre eperre, mogyoróra, lisztre, tojásra is lehetsz allergiás, mégsincs velük ekkora hiszti. Furcsa viszont, hogy a konyhasó (nátrium klorid) még nem kapott E-számot.
Mutatok pár érdekesebbEt:

E100 kurkumin (színanyag) - a kurkuma fűszer hatóanyaga, antioxidáns is
E101 riboflavin (B2-vitamin), régi neve laktoflavin (G-vitamin) és ez a "rendes" neve: 7,8-Dimethyl-10-[(2S,3S,4R)-2,3,4,5-tetrahydroxypentyl]benzo[g]pteridine-2,4-dione
E120 kárminvörös  - "már az aztékok is" :)
E140 klorofillek és klorofillinek (színanyag)
E150a karamell. Hm… nyami :D
E153 szén, növényi szén
E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin  - tudod, répa
E160b annatto - fűszer. Erre például lehetsz allergiás is
E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat
E170 kalcium-karbonát, mészkő
E172 vasoxidok és hidroxidok
E174 ezüst
E175 arany
E181 tannin - csersav, pl. a borokban is van
E200 szorbinsav (tartósítószer) - penészgátló hatásó, a különféle szorbátokkal együtt
E210 benzoesav (tartósítószer)
E220 kén-dioxid - "borkénezés", megvan?
E249 kálium-nitrit - pácolt húsok, sonkák e nélkül nem jönnek létre
E260 ecetsav
E270 tejsav - tejben van, meglepő módon
E290 szén-dioxid
E296 almasav
E300 aszkorbinsav (C-vitamin) (antioxidáns)
E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin)
E322 lecitin (emulgeálószer) - a sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében
E330 citromsav
E334 borkősav
E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin)
E385 kalcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát (kalcium-dinátrium EDTA) (antioxidáns) - nehézfém-mérgezést követően eltávolítja a szervezetből a káros fémeket.
E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum) (sűrítőanyag)
E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup (emulgeálószer) (édesítőszer)
E421 mannit  - édesítőszer, a virágos kőris kérgéből lehet kivonni, a lebontásához nem kell inzulin
E440 pektinek és E441 zselatin - kocsonya, zselék
E500 nátrium-karbonátok - szódabikarbóna, sütőpor
E503 ammónium-karbonátok - sütőpor
E508 kálium-klorid - ez van a "hű-de-egészséges" csökkentett nátrium tartalmú sóban
E528 magnézium-hidroxid - például a gyomorsav-csökkentő emulziók (az a fehér, tej szerű lötty) ebből állnak
E621 nátrium-glutamát - erről kicsit bővebben.
Megtalálható paradicsomban, sajtban, húsfélékben, halban, zöldségfélékben, spenótban és gombákban. A keleti konyhákban az ötödik íz, "umami"
Rossz hírét annak köszönheti, hogy több nyugati ember, miután keleti étteremben ebédelt, mindenféle rosszullétről illetve kellemetlen tünetről számolt be. Ezek viszont leginkább az ott használt rák és mogyoró allergiás hatásának tudhatók be. Ráadásul glutamát használata mellett kevesebb só is elég, ami egyértelműen pozitív hatású
E636 maltol (ízfokozó) - pörkölt malátában van (sör)
E671 D3 vitamin
E701 Tetraciklin (Tetrán) - fertőtlenít, van ilyen krém is
E901 méhviasz, sárga és fehér
E910 L-cisztein - fontos aminosav, tojás, tej, sajt, joghurt, sertés, kolbász, marha, csirke, pulyka, kacsa, löncshús, pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma, brokkoli, zab, búzacsíra tartalmazzák
E938 argon és E939 hélium - teljesen semleges nemesgázok
E941 nitrogén - a levegő nagy része ebből állt. Tiltsuk be?
E942 dinitrogén-oxid - a habszifon patronjában :)
E948 oxigén - hűha! Nyilván káros :D
E949 hidrogén - dehát ez robban!! :P
E950 Aceszulfám-K és E951 aszpartám  - a diétás italokban, ételekben ez van cukor helyett
E952 ciklaminsav és ciklamátok - meg ezek is
E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói (édesítőszer)
E967 xilit és E968 eritrit - a "csoda" édesítőszerek (a xilit a nyírfacukor)

Szerintem ebből elég egyértelmű, hogy nem titkos szekták emberiség elleni terveihez kellenek ezek az anyagok. Különben próbálj meg olyan, akár "bio" élelmiszert találni, amiben nem fordul elő egyik sem teljesen természetes formájában.
"Aki nem hiszi, járjon utána."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése