2019. január 7., hétfő

Lorelai

 Van (volt?) ez a sorozat, a "Gilmore Girls" amit valaki itthon "Szívek szállodája"-nak fordított. Le is maradtam az első pár részről, mert ilyen című dolgot ki néz meg?
Hiba volt.
 Az egyáltalán nem sablonos történet egy fiatal egyedülálló nőről (ő Lorelai Gilmore) és a lányáról szól, na meg még egy jó csomó igen fantáziadúsan kitalált egyéb szereplőről. Bár Lorelai szülei gazdagok, de ő a saját lábára akar állni és elszakadni tőlük, több-kevesebb sikerrel.
Lorelai akarok lenni
 Lauren Graham alakítja különben, nagyon hitelesen: gyakorlatilag egy nagyra nőtt rossz gyerek A színésznőről meg annyit, hogy a szerződésében kikötötte, hogy az összes, a sorozatban hordott ruhát megtarthatja, és különben is, egyezik a monogramjuk…
Rory, a lánya sokat olvas (igen, amerikai létére, és igen, könyveket), egyszer majdnem kicsapják az iskolából mert ebédszünetben is olvas, a helyett hogy a többiekkel beszélgetne vagy valami, és kitalálják hogy "nem közösségi". És ez arrafelé megbocsáthatatlan. És vicces, mikor jönnek a vendégek hogy "Hallottuk hogy van sok könyved, megnézhetjük hogy néz ki az olyan?"
A történet gyors, sokat beszélnek és végig tele van mindenféle utalásokkal. Gondoltam is, hogy az átlag amerikaiak ezekből semmit nem értenek. És tényleg: megjelentek kis füzetek, amik az adott részben szereplő utalásokat részletezik.
Az is teljesen jellemző, hogy miközben szól a háttérzene, a kamera elmozdul és a zenész ott álldogál a sarkon (néha a szereplők be is szólnak neki, leállítják, elzavarják, ilyesmik). Sőt, néha egy csomó zenész van és időnként összevesznek. Olyanokon is, hogy mi legyen a zene.
 Egy teljesen átlagos beszélgetés Luke és Lorelai között (Luke: övé a kávázó, ahová Lorelai és Rory járnak reggelizni. Lorelai és Luke jó barátok és persze szerelmesek is egymásba, de egyikük se akarja bevallani, legalábbis nem túl gyakran)


Luke (távozóban): …és ha továbbra is kerékpárral akarsz közlekedni, kell rá lámpa meg csengő. Majd szerelek rá.
Lor: De én nem akarok!
Luke: De kell, hogy tudják ha jössz
Lor (kis gonosz mosollyal): És ha nem akarom hogy tudják?
Luke (mérges): A biztonság miatt kell rá lámpa meg csengő!
Lor (durcásan): Nem akarok csengőt. Dudát akarok!
Luke: …akkor kapsz dudát.

…egy másik, miközben - mert kitört az ablak - Lorelai és Rory kabátban üldögélnek a kanapén:
Lor: Azért jó az eszkimóknak, cuki bundát hordanak
Rory: Igen, de gondolj bele, mit esznek
Lor: Mindent meg kell enniük, amit ott találnak. Fókát meg pingvint meg jegesmedvét meg Télapót…

Szóval: nézd meg! Nem fogsz csalódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése