2018. január 15., hétfő

Egy nagyon hosszú de ehhez képest teljesen eszement bejegyzés, amihez tökéletesen illik a szörnyen hosszú és érdektelen cím. Macskák is vannak benne.

…előre szólok, hogy ez most itt valószínűleg barokkosan elágazó és különféle oldal- és mellékszálakkal megtűzdelt izé lesz. Hétfő van, sötét, hideg és majdnem hét óra. Reggel. Kérdés van?

Macskával terhelten ébredtem. Szinte szó szerint. Az egyik is kedves állatka vadul kaparta az ajtót, bármilyen ásni képes lényt megszégyenítő hatásfokkal (Tényleg, megnézem hogy az ebay-en lehet-e kapni fém, távirányítóval áram alá helyezhető szobaajtót. Szerintem lesz).
...miután párszor rápisszegtem, sziszegtem és később artikuláltabb hangokkal is tudtára adtam, hogy maradjon kívül, nemes egyszerűséggel rám ugrott és az arcomba nyávogott.
Így jár, aki kifelejti az esti létszámellenőrzést.
Még jó hogy nem a testvére, aki kandúrnak képzeli magát és vagy hét kiló.

 Nincs is jobb mint egy hajnali alomtakarítással kezdeni a napot. Aztán ki a hidegbe, hogy kitehessem a szemetesbe, a kukát meg az utcára - a szállítók teljességgel kiszámíthatatlan időpontokban képesek megjelenni, szerintem voltak itt már reggel hét előtt is. Este nem lehet kirakni, mert - komolyan! - esetleg ellopják. Ne már! Szinte sosem dobok ki használt pénzt, megunt aranyat, kopottabb gyémántot…ki érti ezt?
…szóval próbálok nem elesni, persze a kuka teteje valahogy befagyott éjjel (nézted már? Teljesen úgy néz ki, mint a Millenium Falcon). Egy kint felejtett lapáttal ütöttem percekig, mire kinyílt (…átok, átok, édes átok, szálljon vissza rátok!…), aztán ráfagyott a kezem a jeges fülére. Persze a papucsom telement hóval - hé, te talán beöltözöl eszkimónak egy fél percesre tervezett expedícióhoz? Na ugye! -, szóval én voltam Jane Frost mire visszaértem.
Közben persze a gondosan bekevert kukoricapelyhem állapota… nem akarom a megfelelő jelzőt használni, kiskorúak is olvashatnak (ilyenkor??).

Mivel az alomtakarítás eléggé komoly meditációs képességeket igényel (Magadba fordulsz, kizárod a külvilágból érkező ingereket, satöbbi), megvilágosodtam.

Miért jobb halat tartani, mint macskát?


- A halak vize sokkal de sokkal olcsóbb, mint a macskaalom. És majdnem mindig van otthon, nem kell teherautóval hozni a boltból.

  Hát igen, macskaalom, Van ez a két, eltérő nevű de gyanúsan ugyanolyan boltlánc (A & L), én leginkább az A terméket preferálom (mint valami hülye reklámban), de ők vannak messzebb. Hóesésben ez hátrány. Ezért az L terméket cipeltem haza (hójáró teherautó híján). Akkor most itt átmegyek picit termékösszehasonlító kritikába, ha nem baj (ha igen, akkor is, Alt+F4 segít).
 Mindkét termék csomagolása és kiszerelés hasonló, a kék szín dominál, bár az L termék fogása valahogy kellemesebb. És az első kellemes meglepetés: könnyedény nyílik, ahogy a kis fordított origamira hasonlító műveletsort végrehajtom. Nem úgy mint az A termék. Aztán azt hiszem, nincs is több pozitívum (esetleg megkérdezem később a macskákat). Kiöntöm és… mintha a váci cementgyárra nyílna a zsák. Porfelhő. (Megnéztem, nincs rajta a "pormaszk kötelező" piktogram). És szürke. Ez elvileg nem gond, de akkor is. Még jó hogy nem látszik. Ööö… de, ahol leülepedett.

- A halak piszkos vizét simán kiöntheted a wc-be. A macskaalmot nem biztos hogy jó ötlet beledobni. Nem részletezem, próbáld ki.

- Igen, és a víz olcsóbb mint az alom. Sokkal. De ez már volt

- A halak egészen csendben vannak. Például ritkán kaparják az ajtót és rendkívüli esetben ugranak rád éjjel. Még akkor is csendben vannak, ha elfelejted etetni őket, teljesen civilizált módon 
pusztulnak el. És nem próbálnak téged megenni.

- Ha ez az utóbbi eset fordulna elő, simán lehúzod őket a wc-n, lásd a kettővel ezelőtti pontot. Ez macskával egyáltalán nem működik. Kivéve talán ha erősen messze laksz a civilizációtól, de az inkább technológiai és kultúrabeli különbség. (Ha nagyon messze laksz, medve. Ha még sokkal de sokkal messzebb, far-far away, akkor úgyis van csizmája meg kardja is, és tud beszélni, de a hal is és kívánhatsz, de ehhez megint nem a macskát választanád)

A nem működő macska eltüntetésére több módszer is van. Becsavarod egy zacskóba és irány a kuka, de ennél többet érdemelnek. Létezik mozgó állatkrematórium is - komolyan, láttam a tévében, házhoz mennek! (akkor jöttem rá, hogy az addig tévesen cukorka- vagy fűszertartó üvegnek hitt termék valójában kisállaturna) -, de leginkább kis szomorú visszaemlékezés közben eláshatók a kertben.
Ha rövid életű és viszonylag nagyobb testű állatokat tartunk, azért szükséges a jó memória. Volt ugyan olyan ismerősöm, akinek egész komoly kis temető volt a kertje végében, fejfákkal meg minden, de az nagy kert és ők művészcsalád, picit talán túlspilázták.

- Annyi halat nem nagyon tartasz, amennyi megeszik napi fél kiló macskakaját (picit túloztam, 499 grammot).

- …és szerintem a halkaja is olcsóbb.

Ha mégis annyi halad van, hogy többet esznek, inkább kevesebbet, de nagyobbat tarts. Rentábilisabb. Később jól mutatnak a karácsonyi asztalon. Ellentétben a macskával. Bár vannak helyek, ahol ettől azért megnyalják a szájukat. Az előző macskámat Zhang Lee-nek hívták, csak hogy tudja hogy hol a helye. (Lásd még: Ifjú Einstein (Young Einstein) film - macskás pie, valamint a "Pillangó" című könyv idevágó részlete (a filmet nem láttam, Einstein meg nincs könyvben))

- A halakat viszonylag ritkán tépi szét a szomszéd kutya (és akkor is csendben, udvariasan pusztulnak el, lásd előbb), a szomszéd macskája valószínűbb. Ha macskád van, akkor fordítottak az esélyek.

- Hal még sosem lökte le puszta gonoszságból a kedvenc bögrédet az asztalról. Kivéve ha "Karácsonyi Kaja" (latinul Cibariae Nativitas Dominii) fajtájú. De akkor természetéből adódóan ám oda nem illően közel a bosszú.

- Egy hal sosem hagyja szanaszét a pikkelyeit. És nem tömődik el tőle naponta a számítógép ventilátora.

- A halak határozottan nem tépik szét a kanapé huzatát. Kivéve: Titanic, lásd ott, de minden hasonló eset nem rendeltetésszerű használat következménye. (Lásd még, ugyanott: zongora)

- Egy hal (még egy Cibariae Nativitas Dominii sem, aki pedig legalább három kiló!) nem lopja el a macskádat az asztalról, bezzeg fordítva! Egy macska képes akár a sivatag közepén felbukkanni egy élő hallal a szájában.

- Ha felállsz a számítógép elöl, negyed másodpercre, na, ki fog ott aludni egy órája mire visszaülnél? Igen, nem egy hal.

- Szerelmes halaktól lehet aludni, nem ordítanak az ablak alatt.

- Nyilván nem véletlenül van "Halak" csillagkép és nincs macska. Talán ezért van még Tejút.
Rendben, oroszlán az van, de az oroszlán otthoni tartásáról majd legközelebb…


És ezek után: miért macskám van és miért nem halam?
Vizuális vagy? Boszokány? Hallal a vállán?
Na ugye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése