2019. november 4., hétfő

Mindenszentek

 Valamikor olvastam egy írást, amely arról szólt, hogy egy kislány szeretne elmenni Halloween-buliba a barátnőihez. Anyukája erre leült vele és szépen, kedvesen elmagyarázta neki, hogy - keresztények lévén - fúj fúj, tudja-e szegény kislány, hogy ez mennyire de mennyire pogány ünnep? A kislány természetesen belátta, hogy semmi helye sincs egy olyan társaságban.

Ez itt egy finom rizses édesség, miheztartás végett
 Az egész (stílusosan) példabeszéd jelegű volt, de aki írta, az tudja-e hogy a kereszténység mennyi mindent vett át a pogány vallásoktól? És tudja-e vajon, hogy mit is ünnepelnek az emberek ebben az időszakban?
 Például tudja-e hogy eredetileg Szűz Mária és a mártírok emléknapja május 13-án volt és 835-ben IV. Gergely pápa helyeztette át október 31-re, mivel az embereknek úgyis volt akkor egy ünnepe (kb. a vaskor kezdete óta). Később ez az ünnep átkerült november 1-re, november 2 pedig a halottak napja lett.
Igen, a halottak napja nem november 1, hanem november 2, az előbbi dátum Mindenszentek ünnepe. Halloween pedig - szó szerint - "Mindenszentek előestéje". És nem volt semmi emberáldozat ilyenkor, főleg gyerekeket nem égettek. A halál és az aratás - fekete, narancssárga - színei viszont felbukkannak. Ez az ünnep a fény eljöveteléről és a sötét erőinek visszavonulásáról szólt. Ennyire nem fér bele a keresztény gondolkodásba?
 És vajon az véletlen, hogy Karácsony valahogy olyan közel van a decemberi napfordulóhoz, amit szintén az ősidők óta ünnepelnek az emberek?
Mi van Húsvéttal? Hm..hm... Jézus minden évben más napon támad fel? De peeersze semmi köze a tavaszi napéjegyenlőséghez, ami hagyományosan a mezőgazdasági munka kezdete és a természet feléledésének az ünnepe. Tojás meg locsolás és kereszténység? Biztos hogy semmi pogány eredet nincs itt?
 A bevezető sorokban szereplő kislányt a kedves anyukája legalább vigye el a Busójárásra...

Tényleg, láttad Heidi Klum idei Halloween jelmezét?











A régebbiek se voltak rosszak:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése