2018. október 18., csütörtök

Ez gáz!

...avagy kis magyar szürreál

Mostanában errefelé divat mindennek a nevébe beletenni, hogy "Nemzeti", minta ettől bármi jobban működne (vagy azért hogy le lehessen hazaárulózni, akinek nem tetszik valami?)
Van ez a Nemzei Kafka Közmű nevezetű is, akik az elszámolással foglalkoznak. Havonta be kell mondani nekik az aktuális gázóraállást. Vagy elküldeni e-mailben.
Természetesen nem akármikor, másnap már késő bármit csinálni. És ha nem működik a rendszerük *, akkor úgy veszik, hogy nem volt diktálás. Két ilyen eset után a szolgáltató "átállhat** hőmérséklet alapú átalány számlázási rendszerre".
Ó igen, és 2 ezer forintot meg nem haladó diktálás nem ér. Nyáron sem.
...szóval, egyszer csak kaptunk egy 900 forint körüli számlát (nekik persze ér ilyet). Nem tűnt fel, mert nyár volt de mikor a következő számla pont ugyanennyi lett és nem is engedte többet a diktálást, intézkedni kellett.
A honlapon lehet időpontot foglalni, kaptam egy Grabovoj számot (probléma megoldás, alacsony vérnyomás, tisztánlátás stb) amivel be kell majd jelentkezni ügyintézéshez, mint rendesen a 21. században! Hurrá!
Hol van az ügyintézés? A postán. A kapott szám semmire se jó: nincs előzetes bejelentkezés (nem is volt soha), kis papír tudatja: "Ügyintézés kizárólag érkezési sorrendben" - a sor vége az ajtóig ér.
Sorra kerülünk. Nem, nem lehet visszatérni a diktálásos rendszerre, csak az elszámolási időszak végén. Jövő júniusban. Addig a hőmérséklet arányos...
Állj, állj, mondjuk az ügyintéző hölgynek. Ugyan, milyen átalány ez?
Nézi, nézi, homlokráncol... valóban, fogalma sincs mi ez, de szerinte se jó. Felajánlja, hogy kérhetünk fix fizetést egy általunk meghatározott összeggel, és a végén (június) elszámolják a különbözetet. Kis fejszámolás után mondunk egy összeget, papírok, miegymás, aláír, hazamegy.
Mosoly.

Ehhez már valami komolyabb kellett
...míg egyszer csak érkezik egy hivatalos papír, mely szerint "diktált óraállás hiányában nem lehetséges áttérni a kért hőmérséklet alapú átalányra" - amit különben akkor vezetnek be AUTOMATIKUSAN, ha nem diktálok két hónapon keresztül óraállást, satöbbi...

* amikor is mindenki telefonon próbál diktálni, ezzel értelemszerűen azt is túlterhelve
** "átállhat" szó jelentése ebben a szövegkörnyezetben: átáll

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése