2024. május 25., szombat

+36 20 476 7680 *

Csöng a telefonom …ismeretlen szám. Biztos valamelyik kollégám munkaügyben, nem mindegyiknek tudom a privát számát:
- Jó napot kívánok, Ikszipszilon Géza vagyok a BANK-tól keresem. Beszélgetésünket a megfelelő szabályoknak megfelelően rögzítjük, satöbbi.
…fenébe, megint valami ügynök…
- Halló
    Ám semmilyen azonosítást nem kért. Se nevet, se születési helyet, anyja nevét. Semmit. Hm.
- Ön utalt át 200.000 forintot Alfabéta Péternek a LÖLÖBANKBA?
…vajon mitől lehetett annyira gyanús egy egyszerű banki átutalás, hogy fel kellett hívniuk??
- Ööö... Ki utalt kinek? És honnan hová?
- Egy utalást látok öntől a LÖLÖBANKBA.
- Nem, nem én voltam.
- Akkor letiltom az utalást. Nem kapott SMS-t az utalásról? Mert ha internetes linket kap, tilos megnyitni, mert esetlegesen rosszindulatú kódot tartalmaz… - nagyon meggyőzően magyarázza az alapszintű internetes és banki biztonsági szabályokat. Mást lehet hogy meg is tud győzni…
    De egy ügyintéző csak a tényekre korlátozódna, letiltaná amit kell és ennyi, nem fárasztana hosszú percekig a szabályok részletezésével.
    Most meséljem el neki, hogy abban a korban amikor születtem, még az elektromosságot se találták fel és a banki csalás az lehetett hogy a pénzváltó hamis súlyokat használt? És csakis úgy lophatták el a pénzed, ha levágták az erszényedet?
 - Hát nem, nem kaptam semmiféle SMS-t. De melyik banktól ment az utalás? Mármint melyik számlámról? Kitől kellett volna SMS-t kapnom?
- Ezt sajnos nem látom, csak az utalás tényét. Én a bank biztonsági csoportjánál dolgozok. De nyilván attól a banktól, ahol a 666-végű telefonszáma be van regisztrálva.
    Ez nem volt nehéz, azon a számon hívott…
- Ööö…
- Amennyiben nem ön indította az átutalást, valószínű hogy valaki átvette az irányítás a banki applikációja fölött és ebben az esetben…
- …de nincs banki applikációm - vágok közbe.
Egy pillanatra elakad:
- Mi az hogy nincs banki applikációja? - kérdezi számonkérően.
*sóhaj*
    Ember, ha akkoriban azt állítottad volna, hogy valakivel úgy tudsz beszélni, hogy közben távol van tőled, a Szent Inkvizíció tett volna fel kérdéseket…
- …hát úgy, hogy ez a telefonszám nincs semmilyen bankba beregisztrálva és nem használok semmiféle telefonos banki applikációt.
- Akkor tárgytalan - mondja, és dühösen leteszi.

…sosem tudom meg, mi lett volna a vége :D

***

My phone is ringing …number is unknown. It must be one of my colleagues in work matters, I don't know the private number of all of them:
- Have a good day, I'm Géza Iksipsilon, I'm looking for you from the BANK. We record our conversation in accordance with the relevant rules, etc.
…damn, some agent again…
- Hello
 But he didn't ask for any identification. No name, no birthplace, no mother's name. Nothing. Hm.
- Did you transfer HUF 200,000 to Péter Alfabéta to LÖLÖBANK?
…what made a simple bank transfer so suspicious that they had to call??
- Er... Who tipped whom? And from where to where?
- I see a transfer from you to LÖLÖBANK.
- No, it wasn't me.
- Then I'll block the referral. Did you not receive an SMS about the transfer? Because if you receive an internet link, it is forbidden to open it, because it might contain malicious code... - he very convincingly explains the basic internet and banking security rules. He may be able to convince others...
 But an administrator would only limit himself to the facts, block what is necessary and that's all, he wouldn't tire you out for long minutes detailing the rules.
 Now should I tell him that at the time I was born, electricity hadn't even been invented and the bank fraud could have been that the money changer used fake weights? And the only way they could steal your money was if they cut your wallet?
- No, I didn't receive any SMS. But which bank did the transfer come from? I mean, from which account? Who should I have received a text message from?
- Unfortunately, I can't see this, only the fact of the reference. I work for the bank's security group. But obviously from the bank where your phone number ending in 666 is registered.
 It wasn't difficult, he called me on that number…
- Um…
- If you did not initiate the transfer, it is likely that someone took control of your bank application and in this case…
- …but I don't have a bank application - I interrupt.
He gets stuck for a moment:
- What means that you haven't any bank application? - he asks defiantly.
*sigh*
 Man, if you had claimed back then that you could talk to someone while they were away from you, the Holy Inquisition would have asked questions…
- …so that this phone number is not registered in any bank and I do not use any phone banking application.
- Then it's irrelevant - he says and hangs up angrily.

...I'll never know how it would have ended :D



* Igen, valóban erről a számról hívtak
Yes, they did the call really from this number


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése