2024. augusztus 19., hétfő

Matrix

 Ha erősen figyelsz és nem hagyod hogy megtévesszenek az előítéleteid, amiket a világról gondolsz, néha-néha megláthatod ahogy felfeslik a valóság szövete…
…és például tisztán és egészen pontosan megfigyelheted a pillanatot, mikor a hajnal átadja a helyét a reggelnek.
…vagyis amikor éppen cserélik a hátteret 😀


If you pay close attention and don't let your preconceived notions about the world deceive you, sometimes you can see the fabric of reality unraveling...
…and, for example, you can clearly and precisely observe the moment when dawn gives way to morning.
…that is, when the background is being changed 😀


Ide kapcsolódva még ez is
Even this is linked here

Műszaki okok / Technical reasons

S: - Állítólag a kapu azért nem működik, mert van benne egy rugó, és ha túl sokáig van nyitva, az összenyomódik és úgy marad és utána nem tolja vissza.
I: - Igen, ez teljesen elfogadható magyarázat. Mármint olyanoknak akinek még soha nem volt a kezében semmilyen rugó. Beadhatod egy háromévesnek, egészen addig, míg szét nem szedett egy golyóstollat, mert utána már kinevet.

*

Előzőleg egy francia mérnök az mondta, de teljesen őszintén, nagy kerek pupillával, hogy a vonatnak azért van "lap"* a kerekén, mert túl sokáig állt egy helyben. De komolyan, el se mosolyodott közben!

***

S: - Supposedly, the gate doesn't work because it has a spring, and if the door is open for too long, it compresses and stays like that and then doesn't push back.
I: - Yes, this is a perfectly acceptable explanation. That is, for those who have never held a spring in their hands. You can tell it to a three-year-old until he breaks a ballpoint pen, because then he laughs at you.

*

Previously, a French engineer said, but completely honestly, with big round pupils, that the train had a "flat"* on its wheel because it had stood still for too long. But seriously, he didn't even smile!





* kerékpárlaposodás: egy vonat kerekén egy sík felület jelenik meg, (leginkább ha a kerék megcsúszik) ami utána a sínhez ütődve kopogó hangot ad, és nem mellékesen rongálja a pályát és a kereket is, ami később el is repedhet. Egy 3 centis lap már erősen hallható.
* wheel-pair flattening: a flat surface appears on the wheel of a train (mostly when the wheel slips), which then hits the rail and makes a knocking sound, and not incidentally damages the track and the wheel, which can later crack. A 3 cm flattening can already be heard strongly.

2024. augusztus 3., szombat

Értekezések különféle hittérítőkről 6 - Régi és új / Dissertations about various missonaries No6 - Old And New

 A villamoson utazik egy apáca. Az egyik megállóban felszáll egy fiatalember. Magas, hosszú haj, szakáll, karjait végig viking témájú tetoválások borítják.
Leül éppen az apácával szemben.
- Ó ezek a hamis istenek - sóhajt fel rosszallóan a nő mikor meglátja a férfi nyakában lógó Thor-kalapácsot és picit megcsóválja a fejét.
- Hölgyem - dől előre a férfi - az Ön istene azt ígérte, hogy béke, boldogság és szeretet lesz az egész világon. Az enyém azt, hogy nem lesznek jégóriások.
Apró szünetet tart.
- Lát valahol jégóriásokat?

***

A nun is traveling on the tram. A young man gets on at one of the stops. He has tall with long hair, a beard, and his arms are covered in Viking-themed tattoos.
He sits right across from the nun.
- Oh, these false gods - the woman sighs disapprovingly when she sees the Thor's hammer hanging around the man's neck and shakes her head a little.
- Lady - the man leans forward - your god promised that there will be peace, happiness and love in the whole world. Mine is that there will be no ice giants.
He takes a short break.
- Do you see ice giants anywhere?

2024. augusztus 1., csütörtök

"Fontosságom teljes tudatában…"* / "Fully aware of my importance…"*

 A hét végén megszálltak minket a filmesek… (Szerencsére "csak" a munkahelyemet)
 Ez nem újdonság, forgattak már előzőleg is itt - Vörös Veréb, HALO egy epizódja, Underworld emlékezetes metrós harca, jó néhány reklámfilm - tehát nem számítottunk semmiféle komolyabb fennforgásra vagy problémára.
És mekkorát tévedtünk!
 Reggel megérkezett a stáb magyar technikus csapata. Nem tűntek túl boldognak.
"Olyan nagy a titkolózás hogy fogalmunk sincs mi van a kamionban, mit hoztunk magunkkal, és mivel kell dolgoznunk. Ez nem fogja megkönnyíteni" - mondták. "Reklámfilm, aha. Valami wasabis majonéz reklám."

(Mellékszál, az érthetőség kedvéért: a kocsiszínünk gyakorlatilag háttal áll a járműtelep összes többi épületéhez képest. Az irodáink és a mosdók elöl vannak, a vonatok fölött egy karzaton. Elől jönnek ki a vonatok és hátul van a főbejárat. Eredetileg ott kellett volna bejönni - jó nagyot kerülve, mert az oda tervezett porta soha nem készült el. Másrészt rájöttek, hogy nem biztos hogy jó megoldás, hogy egy esetleges tűz esetén az égő vonatok között kelljen kimenekülni, ezért utólag hozzáépítettek az egészhez elöl egy külső lépcsőházat, ami közvetlenül az irodákhoz vezet. Minden dolgozó ott jár be- és ki)

Aztán megérkeztek az amerikaiak. Saját biztonsági emberekkel. Hátul letettek egy asztalt és mindenkinek be kellett (volna) náluk jelentkezni aki csak élt és mozgott. Különféle színű számozott karszalagokat osztogattak és titoktartási nyilatkozatokat kellett (volna) aláírni, hogy "élete végéig". És a végén ugyanott kijelentkezni, és csaki ők vehetik le a karszalagot. Ne már!
"Igen" - mondta a rendező - "Az egész forgatás szigorúan titkos. Már attól is esne a reklámozó cég részvényindexe, ha csak az kiszivárogna, mit reklámozunk"
Hát persze. De ezt a reklámot soha sem fogják bemutatni? Mondjuk ha az én cégem gyártana wasabis majonézt, én is félnék hogy kiderül :D
Azért elképzelem, hogy valaki olyan ötven év múlva ül a barátaival és meséli "…és képzeljétek, egyszer még 2024-ben részt vettem egy forgatáson, az új i-phone-t majonézt reklámoztak…" és a háttérben a tévében látszik ahogy zuhanni kezd a BUX.
…szóval titoktartás és minden telefon kameráját leragasztották (ugyan, szerinted az én speciális bőrömmel mennyi idő alatt tudok leszedni sérülés nélkül bármilyen biztonsági matricát?). Ebből volt némi vita, mert miért is adnánk meg a személyes adatainkat teljesen ismeretlen embereknek? Akik nem is magyarok, sőt, nem is európaiak?
A főnökünket kivezették, mert nem volt karszalagja, de lazán vállat volt "Rendben, de valaki szóljon a stábnak, hogy ma itt nem lesz forgatás mert én vagyok a felelőse az egésznek és jelen kell lennem" - szóval inkább ő is kapott karszalagot :D A diszpécser kollégám pedig kerek-perec közölte, hogy felejtsék el, azt csinál amit akar, itt dolgozik és a kocsiszínnek ő a felelős főnöke, szóval ha nem tetszik, leállíttatja a forgatást. És csak azért is zörgött picit a szomszédos vonaton az ajtókkal :)
Nem hiszem hogy olyan szerződésük lett volna, hogy leállíthatják vagy akadályozhatják Budapest tömegközlekedését. Ez nem egy múzeum vagy üresen álló gyárépület, itt munka folyik, javítanak, adatokat olvasnak ki a vonatokból, azok ki- és beállnak a forgalomba, de látszólag ez senkit sem érdekelt. Elfoglalták a szomszédos vonatot is amit vinnünk kellett a másik épületbe javításra és csak némi vita után adták vissza. Lehívtak egy szerelőt, hogy valami fedelet vagy ajtót kellene kinyitni, de amikor leért, egy csak angolul beszélő valaki várta. Egy ideig nézték egymást, aztán dolga végezetlenül visszajött.
A biztonságiak marconán mutogattak a csuklójukra ha a szerelők karszalag nélkül mászkáltak, ők meg visszamutogattak mindenféle mást. Még jó hogy nekem semmi dolgom nem volt arrafelé.
"Nyugodtan lehet nekik mindenféle csúnyát mondani, úgyse értik" mondta az egyik magyar technikus.
 Egyébként az egész kocsiszíni rész teljes káoszban zajlott. Kiszereltették az összes kapaszkodót (mert drónnak kell végigrepülnie a vonaton, azt mutatva hogy mindenki az új i-phonnal telefonál…őő vagyis majonézt eszik)., de le akarták szereltetni a vonat ajtajait is, mert hogy nem fér be a kamera vagy valami állvány (kollágám: "Figyelj, ha elfordítod így és megbillented és becsukod picit a lábait… na látod, megy ez")
Körülbelül háromszor nyomták meg a biztonsági feszültségmentesítő gombokat, ami kikapcsolja az áramot az egész kocsiszínben, beejtettek mindenfélét a pályára (a kiszedés külön kikapcsolást igényel), ültek és lógatták be a lábukat a pályára… állítólag kaptak munkavédelmi oktatást, hát persze.
(Az előző reklámfilmes csapat egy fél délelőtt alatt épített egy olyan fém állványt, amin a nem kicsi kamerát végig lehetett húzni a vonat teljes hosszában, meg fölötte és előtte is, pár óra volt a forgatás és még szemetet se hagytak maguk után. Csak úgy mondom.)
Később kitalálták hogy nem jó a világítás színe a vonatban, szóval valaki menjen le és szerelje ki az összes fénycsövet, majd ők helyettesítik saját akkumulátoros világítótestekkel. És egész nap a vonat ajtajait kellett nyitogatni és csukogatni, mert ennyi ideig tartott valamit beállítani.
Aztán végre-valahára lementek az alagútba is. (Természetesen nem tartották be az időpontot, amikor ki kell jönniük, mert esetleg metrók is közlekednének).
"És letettek a vonat elé egy kamerát: "most menj ki az állomásból, és állj meg a kamera előtt dinamikusan, két centire". Mi van? Negyven tonna, nem úgy van megcsinálva! De megálltam. "Nem jó, dinamikusabban! És közelebb!". Aha, mert 5 centi volt. Levert a víz, mert mi van ha nekimegyek?" - mesélte a kivezényelt metróvezető. Hm. Csak mint kívülálló: ha esetleg, csak egy picit megmozdítja a kamerát a vonat felé, mikor már úgyis csak az van a képben, vagy rázoomol, a hatás ugyanaz, nem?
A végén a főnököm feljött "Hé, valami fesztiválra mész?" mutattam a karszalagjára, de valahogy nem értette a poént. Két napja volt már bent szinte folyamatosan.
"De tudod hogy ez itt minden szigorúan titkos?" - kérdezte.
"Hé, én nem tudok semmit, nincs karszalagom és egyébként se írtam alá semmit" - mutattam fel üres csuklómat.
"…egyébként is, kit érdekel holmi wasabis majonéz - vagy az új i-phone? Amikor rendes filmeket csináltak, akkor se viselkedtek úgy, mintha a CIA forgatna atomtitkokról valamit"

***

At the end of the week, we were invaded by the filmmakers… (Fortunately, "only" my workplace)
 This is nothing new, they have filmed here before - Red Sparrow, an episode of HALO, Underworld's memorable subway fight, quite a few commercials - so we didn't expect any major disturbances or problems.
And how wrong we were!
 The team of Hungarian technicians arrived in the morning. They didn't look too happy.
"The secrecy is so great that we have no idea what is in the truck, what we brought with us, and what we have to work with. This will not make it easier," they said. "Commercial, aha. Some commercial for wasabi mayonnaise."

(Side thread, for the sake of clarity: our carriage house practically has its back to all the other buildings of the depot. Our offices and toilets are in the front, above the trains in a gallery. The trains come out from the front and the main entrance is at the back. Originally, you should have entered there - on the other hand, they realized that in the event of a fire it might not be a good solution to have to escape between the burning trains, so they subsequently added an external staircase to the front, which leads directly to the offices All workers go in and out there)

Then the Americans arrived. With their own security people. They put a table in the back and everyone who was alive and moving had to (should) register with them. Different colored numbered wristbands were handed out and confidentiality statements had to be signed "for the rest of your life". And at the end, to check out at the same place, and only they can take off the wristband. Come on!
"Yes," said the director, "The entire filming is strictly secret. The stock index of the advertising company would fall if only what we were advertising leaked out."
Of course. But this ad will never be shown? Let's say if my company produced wasabi mayonnaise, I would also be afraid to find out :D
That's why I imagine someone sitting with his friends fifty years from now and telling a story "...and just imagine, once in 2024 I took part in a shoot, the new i-phone was advertised as mayonnaise..." and in the background on the TV you can see how the BUX falling.
…so secrecy and the cameras of all phones were taped off (right, how long do you think I can remove any security sticker without damage with my special skin?). There was some discussion about this, because why would we give our personal data to completely unknown people? Those who are not Hungarians, or even Europeans?
Our boss was escorted out because he didn't have a wristband, but he casually shrugged his shoulders "Okay, but someone tell the crew that there will be no filming here today because I'm responsible for everything and I have to be present" - so instead he got a wristband :D The dispatcher and my colleague told them to forget it, he does what he wants, he works here and he is the responsible boss of the car scene, so if he doesn't like it, he will stop the filming. And just because he rattled a little on the neighboring train with the doors :)
I don't think they had such a contract that they could stop or obstruct Budapest's public transport. This is not a museum or an empty factory building, work is going on here, repairs are being made, data is being read from the trains, they are coming in and out of traffic, but apparently nobody was interested. They also seized the neighboring train, which we had to take to the other building for repairs, and only returned it after some discussion. A mechanic was called to open a cover or a door, but when he got down, someone who only spoke English was waiting for him. They looked at each other for a while, then came back unfinished business.
The security guards pointed at their wrists when the mechanics walked around without wristbands, and they pointed at all kinds of other things. Good thing I didn't have anything to do there.
"You can say all kinds of nasty things to them, they don't understand anyway," said one of the Hungarian technicians.
 By the way, the whole carriage scene was in complete chaos. They removed all the handrails (because a drone has to fly through the train, showing that everyone is on the phone with the new i-phone...that is, he is eating mayonnaise), but they also wanted to remove the doors of the train, because the camera or some kind of stand cannot fit ( my colleague: "Listen, if you turn it like this and tilt it and close its legs a little... see, it works")
They pressed the safety buttons about three times, which turns off the electricity in the entire car park, they dropped all kinds of things on the track (taking them out requires a full shutdown), sat and dangled their legs on the track... supposedly they received occupational safety training, "of course".
(The previous commercial film team built a metal stand on which the not-so-small camera could be pulled along the entire length of the train, above and in front of it, in half a morning, the filming took a few hours and they didn't even leave any trash behind. I'm just saying .)
Later they figured out that the color of the lighting in the train was not good, so someone would go down and remove all the fluorescent tubes, and then they would replace them with their own battery lights. And the train doors had to be opened and closed all day because it took so long to set something up.
Then they finally went down the tunnel. (Of course, they didn't keep the time when they had to come out, because there might be subways running as well).
"And they put a camera in front of the train: "now go out of the station and stand in front of the camera dynamically, two centimeters away". What? Forty tons, it's not done like that! But I stopped. "No good, more dynamically! And closer!". Yes, because it was 5 cm. The water hit me, because what if I go for it?" - said the assigned subway conductor. Um. Just as an outsider: if you move the camera just a little towards the train, when it's already the only one in the picture, or zoom in on it, the effect is the same, isn't it?
At the end my boss came up "Hey, are you going to some festival?" I pointed to his wristband, but somehow he didn't get the joke. He had been inside almost continuously for two days.
"But do you know that everything here is top secret?" - asked.
"Hey, I don't know anything, I don't have a wristband and I didn't sign anything anyway," I showed my empty wrist.
"...by the way, who cares about wasabi mayonnaise - or the new i-phone? When they were making normal movies, they didn't even act like the CIA was shooting something about nuclear secrets"




* Reflektálva a "felelősségem teljes tudatában"-kifejezésre
Reflecting on the phrase "fully aware of my responsibility".

2024. július 31., szerda

Értekezések különféle hittérítőkről 5 - "Démonokkal és keleti kereskedőkkel soha ne állj le alkudozni!" / Dissertations about various missonaries No5 - "Never stop to bargain with demons and oriental merchants!"

Forgalmas csomópont, népszerű találkahely. Éppen a barátomat várom mikor hozzám lép egy nő:
- Jó napot kívánok, kérdezhetek valamit?
Biztos eltévedt.
- Jó napot és természetesen kérdezhet.
- Hallott-e arról, hogy egy esemény, amit a Biblia is megjósolt, nemsokára bekövetkezik?
Ó. Ezek szerint lehet hogy én vagyok eltévedve? De első az udvariasság.
- Igen, természetesen
Annyira amatőr, hogy frissen beszervezett hívőket kiküldenek téríteni, ráadásul csak azokat a részeket kell ismerniük a Bibliából, ami meg van jelölve a részükre. Bezzeg én…
Felcsillan a szeme.
- És mit gondol róla?
Lebiggyesztem a szám
- Engem nem érint.
Elvörösödik.
- Majd meglátja! - és mérgesen elsiet.

- Ugyan - legyint a barátom, aki persze késik - én csak annyit szoktam mondani "zsidó vagyok". Olyan gyors távozást még nem láttál, mint amit erre reagálnak!"

***

Busy junction, popular meeting place. I was waiting for my friend when a woman approached me:
- Have a good day, can I ask you something?
She must be lost.
- Good day and of course you can ask.
- Did you hear that an event predicted by the Bible will happen soon?
Oh. According to them, maybe I'm lost? But politeness comes first.
- Yes, of course
It is so amateurish that newly recruited believers are sent out to convert, moreover, they only have to know the parts of the Bible that are marked for them. But me…
Her eyes light up.
- And what do you think about it?
I'm pouting my mouth.
- It doesn't concern me.
She turns red.
- You'll see! - and angrily rushes off.

- Come on - winks my friend, who is of course late - I just say "I'm Jewish". You've never seen such a quick departure as they react to this!"

Értekezések különféle hittérítőkről 4 - Jehova Tanúi / Dissertations about various missonaries No4 - Jehovah's Witnesses

 …igen, megint. Hiába, ők vannak a legtöbben…

Egy barátommal sétálunk az utcán mikor elénk lép két aranyos, idős nénike.
- Jó napot, kisasszonyok.
…és kórusban elmondanak valami iskolás stílusú versikét Jézusról.
Tényleg nagyon aranyosak, nem akarjuk megbántani őket de ez váratlanul ért. A döbbenettől levegőt se kapunk, inkább szó nélkül megfordulunk és elszaladunk. A nevetés csak akkor robban ki belőlünk.
Utánunk kiabálnak:
- Kisasszonyok, de hát nem vágynak az örök életre??

***

…yes, again. In vain, they are the most...

A friend of mine and I are walking down the street when two cute, elderly aunts walk in front of us.
- Good day, ladies.
...and they recite some school-style verse about Jesus in chorus.
They are really very cute, we don't want to hurt them, but this caught us by surprise. We can't even catch our breath from the shock, rather we turn and run away without saying a word. Laughter only bursts out of us.
They shout after us:
- Ladies, don't you wish eternal life??

Értekezések különféle hittérítőkről 3 - Krisnák / Dissertations about various missonaries No3 - Krishnas

 Különös egy népség. Állandóan mosolyognak. Ám ha csúcsforgalomban, közlekedési dugóban, gyorsjáratú buszban (ami csak a másik végállomáson áll meg és addig nincs leszállás!), 6-8 Krisna Tudatú közé beszorulva kell eltöltened némi időt, legszívesebben letépnéd a fejüket.
"hare krisna, hare krisna, hare krisna, hare krisna" mormolják mindenfelől, hozzád préselődve… engem legalábbis nem a nyugalom áraszt el.
És minden hittérítő közül ők a legrámenősebbek - és legtrükkösebbek is.

- Tudnál adni egy kis adományt? Csak éppen amennyit megengedhetsz magadnak. Olyan 5-6 ezer elég is lenne"
- Őőőő… nincs nálam készpénz, csak bankkártya
- Semmi gond - a mosolya még szélesebb lesz, ahogy előhúz egy hordozható terminált…
Ezek után rettentő kínos nem adni semmit. Mindig legyél őszinte!

 A város tele van óriásplakátokkal, a krisnások országos rendezvényét hirdetik. Hazafelé az állomáson, a plakát közelében egy lány adományt gyűjt. Próbálom szép nagy ívben kikerülni, de nem adja fel, zárja az ívet és mosolyogva elém áll:
- Szia. Hallottál róla hogy lesz ez a rendezvényünk?
Én is mosolygok - Igen, természetesen!
A mosolya sokkal melegebb lesz:
- És eljössz?
- Nem.
Szegényke… megvigasztalnám, de nem hiszem hogy vágyik rá.

***

A strange people. They are always smiling. But if you have to spend some time in rush hour traffic, in a traffic jam, on an express bus (which only stops at the other terminus and there is no escape until then!), you have to spend some time stuck between 6-8 Krishna Conscious people, you would prefer to rip their heads off.
"hare krishna, hare krishna, hare krishna, hare krishna" they murmur from all sides, pressing close to you... at least I'm not flooded with peace.
And of all proselytes, they are the most assertive - and the trickiest.

- Could you give me a small donation? Just as much as you can afford. 5-6 thousand would be enough"
- Oh… I don't have any cash, only a bank card
- No problem - his smile widens as he pulls out a portable terminal…
After that, it's terribly embarrassing not to give anything. Always be honest!

 The city is full of billboards advertising the national event of the Krishnas. On the way home at the station, near the poster, a girl collects donations. I try to get out in a nice big arc, but he doesn't give up, closes the arc and stands in front of me smiling:
- Hello. Have you heard about our event?
I'm smiling too - Yes, of course!
Her smile will be much warmer:
- And are you coming?
- No.
Poor thing… I would comfort her, but I don't think she wants it.

Értekezések különféle hittérítőkről 2 - Jehova Tanúi / Dissertations about various missonaries No2 - Jehovah's Witnesses

 Munkatársam aki eredetileg régész de "megélhetési metróvezető", éppen a háza mögött betonozott mikor csengettek. "Ki a fene lehet az ilyenkor?" gondolta, mert a beton nem vár, megköt és akkor annyi.
A kapuban messziről felismerhetően ott állt két Tanú.

- Tudja-e hogy miért halt meg Jézus Krisztus? - "in medias res", semmi időhúzás, köszönés vagy valami könnyed megnyitás. Valóban, közel az Utolsó Ítélet, ilyenkor nincs idő finomkodni.
- Tudom - bólintott a kérdezett könnyedén - Keresztre feszítették és az az élettel összeegyeztethetetlen.

A Jehovák szó nélkül távoztak…

***

My co-worker, who is originally an archaeologist but a "subway driver for a living", was laying concrete behind his house when the bell rang. "Who the hell could it be at this time?" he thought, because concrete doesn't wait, it sets and that's it.
Two Witnesses stood in the gate, recognizable from afar.

- Do you know why Jesus Christ died? - "in medias res", no delays, greetings or any light opening. Indeed, the Last Judgment is near, there is no time for subtlety.
- I know - the person asked nodded easily - He was crucified and that is incompatible with life.

The Jehovahs left without a word…

Furcsul, egyre furcsul - It's weird, it's getting weirder

 Nem tudom, jó-e nekem a diéta + egészséges életmód, rendszeres kerékpározással. Nem annyira szeretek a középpontban lenni, sőt, leginkább megbújok az árnyékban (kivéve ha káosz van, de arról talán később). De most leadtam pár kilót és határozottan érzem a derekamon.
A múltkori megjegyzés után most megjegyezte az egyik metróvezető hogy "Hű de vékony lábaid vannak!"
- Mi? Hol?
- Végig. Apám erre azt mondaná, hogy 'ha kitépnék nem is vérezne'
- Na, köszi :)

***

I don't know if diet + healthy lifestyle with regular cycling is good for me. I don't like being in the center so much, in fact, I mostly hide in the shadows (unless there's chaos, but maybe more on that later). But now I've lost a few kilos and I can definitely feel it on my waist.
After the previous comment, one of the subway driver now commented me "Wow, you have thin legs!"
- What? Where?
- All the way. My father would say to this that 'if I tore it out it wouldn't even bleeding'
- Well, thanks :)

Értekezések különféle hittérítőkről 1 - Vikingek / Dissertations about various missonaries No1 - Vikings

 Az aluljáróban vad tekintetű hittérítő, ember méretű kereszttel. Teljesen biblikus, mint valami ősi pátriárka, hosszú köpenyben, lobogó szakállal.

Egy csapat fiatal, viking öltözékben, fegyveresen - hagyományőrzők lehetnek - vonul el mellette.

- Egy az Isten! - dörgi a térítő.
- És Mohamed az ő prófétája - veti oda félvállról az egyik viking.

***

In the underpass is a wild-eyed missionary with a human-sized cross. He's totally biblical, like some ancient patriarch in a long robe and flowing beard.

A group of young people in Viking clothing, armed - they may be traditionalists - marches past him.

- God is one! - roars the evangelist.
- And Muhammad is his prophet! - one of the Vikings throws it over his shoulder.